Stark innebandykultur i Uppsala

Det finns en stark innebandy tradition i det vackra Uppsala. Här vimlar det av klubbar som tävlar på elitnivå inom herr-, dam- och juniorbandy. Det lag som som flest förknippar med staden är Storvreta IBK som har Fyrishov som hemmaplan.

Storvreta har länge varit ett topplag i Sveriges högsta innebandyliga och således varit det klart bästa innebandylaget i Uppsala. Men på senare år har även IK Sirius IBK hållit till i Svenska Superligan. Det har förstås inneburit en hel del rafflande derbyn mellan Uppsalas två stoltheter.

Storvreta IBK – en storklubb

Storvreta IBK är känt för att ha rikligt med folk på sina matcher. Under viktiga matcher – derbyn inkluderat – uppgår siffran till över 2400 åskådare. Storvreta IBK bildades 1989 och är med sina drygt 1700 medlemmar Sveriges fjärde största innebandy klubb. Klubben satsar hårt och brett i ungdomsled och arrangerar årligen världes största innebandyturnering för barn och ungdomar: Storvretacupen.

Storvreta har tre raka SM-guld mellan 2009-2012 sedan debuten i elitserien 2002. Laget är alltid namnkunnigt och kan stoltsera med eminenta spelare som Kim Johansson, Jesper Berggren och Mattias Samuelsson samt de finska landslagsstjärnorna Mika Kohonen och Hannes Öhman.

IK Sirius IBK – storsatsning på innebandy

Även om Storvreta är det traditionellt största laget i Uppsala med omnejd så är IK Sirius IBK en stark utmanare. IK Sirius IBK är innebandydivisionen inom IK Sirius som normalt är känt för både bandy och fotboll på elitnivå. Resurserna har alltid funnits för att genomföra en elitsatsning inom inbandy men det är först på senare år som man satt igång en storsatsning på sporten. Från att länge ha spelat i divisionerna under Svenska Superligan kvalificerade man sig för den högsta serien under säsongen 2009/2010. Hemmamatcherna gick tidigare av stapeln i Allianshallen i östra Uppsala men för att stärka banden med ärkerivalen  så delar man nu hemmaplan med Storvreta i Fyrishov.

Rafflande derbyn – vilket blir Uppsalas bästa lag?

I höst kommer vi garanterat få se rafflande derbyn mellan de båda Uppsalalagen. Räkna med att publiksnittet blir högt under samtliga derbymatcher. Många ändringar har gjorts i båda lagen och onekligen blir det intressant att följa säsongsupptakten i kampen om vilket av lagen som står sig bäst i Sveriges högsta innebandyliga samt vem som blir Uppsalas bästa innebandylag.