Innebandyutrustning

För den som spelar innebandy är givetvis klubban den allra viktigaste utrustningsdetaljen. Idag är utbudet av klubbor mycket stort och det gäller att hitta den klubba som passar. Olikheterna tar dels sikte på vilka positioner man normalt sett spelar men också på den individuelle spelarens fysiska egenskaper.

2179342-innebandy

Det är dock inte bara klubban som är viktig. Annan viktig utrustning, specialanpassad för innebandy, är skor och skydd av olika slag. Här kan du enkelt få en överblick av sortimentet och den slags utrustning du kan tänkas behöva när du spelar innebandy.

Idrottonline har en artikel där du kan läsa mer om vad du bör tänka på när du väljer innebandyklubba. Innebandyklubbor är väldigt lätta men det finns en skillnad beroende på hur den ska användas. Det krävs mer tyngd i klubban för att få iväg ett tungt och hårt skott. Det är lättare att åstadkomma bra precision i passningen om det är en lättare klubba.

En annan typ av egenskap som är viktig att tänka på är om bladet är kraftigt skålat eller om böjen ska vara mindre. Kraftig skålning är värdefull för att åstadkomma ett effektivt dragskott medan det är lättare att skicka iväg en precis passning med ett rakare blad.

En intressant nyhet på senare tid är den utveckling som har kommit till på skaften. Den utvecklingen har lett fram till många spännande nyheter som bland annat Bow, Curve, Kickzone och S-Bow. Genom dessa innovationer har man kunnat höja prestationsnivån hos klubban och skapa nya möjligheter för bland annat bättre skott och teknik.

Flexen i skaftet är en annan viktig egenskap att hålla reda på. Flexen mäts på en skala från 23-36 och talar om hur hårt skaftet är. För herrar är en lämplig flex mellan 23-31 och för damer en flex mellan 27-31. För juniorer passar en flex mellan 26-31 och för barn 31-36.

Slutligen måste man fråga sig hur lång klubban bör vara. Standard är att klubbans skaft skall sluta strax över naveln för optimal längd.